Talvivaara se vaan saastuttaa – kalatkin ahtaalla

Pohjois-Savon ELY-keskuksen mittaukset osoittavat selviä muutoksia vesistöissä ja paikallisten ihmisten tunteet käyvät kuumana. Kaivosyhtiö ottaa tilanteen viileästi eikä puheiden lisäksi tee mitään. Ovatko ongelmat ylittäneet jo osaamiskynnyksen?

Pohjois-Savon ELY-keskus on havainnut mittauksissaan Laakajärven sulfaattipitoisuuksien olevan 17-50 kertaisia luonnontasoon verrattuna. Suomessa luonnovesien sulfaattipitoisuus on ollut alhainen, vaikkakin happosateet ovat sitä hiljalleen alkaneet nostaa. Keskimääräinen pitoisuus on ollut noin 10 mg/l tasolla. 10 km päässä Talvivaarasta sijaitsevalla Laakajärvellä, joka on Suomen 105. suurin järvi 35 km² pinta-alallaan, on mitattu jopa 500 mg/l pitoisuuksia. Marjoniemen edustan syvänteessä pitoisuus oli 170 mg/l, Jakunniemen edustalla 320 mg/l ja Käänneniemen viereisessä syvänteessä mitattiin 500 mg/l. Erittäin huonolaatuista vettä on ainakin kolmen metrin korkuisena patsaana pohjasta ylöspäin. Joka minuutti Talvivaarasta tulee 17 kiloa sulfaattia lisää luontoon 2400 jätevesilitran mukana, joten tilanne ei ole ainakaan paranemassa. Laakajärvessä on jopa 34 metrin syvyisiä syvänteitä joihin päästöjä mahtuu kerääntymään, jos niille ei tehdä loppua.

Hälyttävää on, että alueen kalastajien mukaan kuhat uivat matalammissa vesissä kuin ennen. Syvemmällä sulfaattipitoisuudet ovat jo niin korkeat, että siellä kalat eivät enää viihdy. Valitettavasti tarkempia tietoja muutoksista eliöketjuissa ei ole tiedossa, koska niitä ei ole tutkittu. On kuitenkin selvää, että jopa 50 kertaiset pitoisuudet vaikuttavat haitallisesti eliöihin. Järven elinkelpoinen ala kapenee ja eliöt vähenevät. Järvi on tärkeä ammattikalastajille, asukkaille, mökkiläisille ja matkailijoille. Laakajärvi on kolmen kunnan, Kajaanin, Sotkamon ja Sonkajärven rajajärvi ja erityisesti Kajaanin puoleinen osa on melko luonnontilainen ja siellä pesii mm. kalasääski ja selkälokki.

Joka minuutti jätevettä tulee 2400 litraa, natriumia 7,4 kiloa ja sulfaattia 17 kiloa. Lisäksi kaikki alueella tapahtuvat vuodot pääsevät suoraan luontoon, kuten 2010 kipsisakka-altaan, tai 2012 maaliskuun 20-kertaisesti luparajat ylittävä nikkeli- ja sinkkipitoisen veden vuoto osoittavat. Yhtiö ei ole varautunut tällaisiin tilanteisiin eikä laajennussuunnitelmiensakaan mukaan aio varautua. Laajennuksen myötä jätevettä tulisi lisää luontoon 830 litraa minuutissa ja samalla lisääntyisivät myös päästöt. Ainoat vedenpuhdistusmenetelmät olisivat kuitenkin edelleen pintavalutus ja selkeytysallas, jotka ovat jo aikoja sitten osoittautuneet täysin riittämättömiksi. Ei edelleenkään riittävää jätevedenpuhdistusta vaikka toiminta laajenisi todella merkittävästi. Valitettavasti varautumista ei ole edes kevättulviin.

Vajaan 20 km päässä kaivokselta sijaitsevassa Kiltuajärvessä on havaittu erikoisia ilmiöitä. Katiskojen pohjat ruostuvat oudon nopeasti ja niihin kerääntyy valkeaa kovaa sakkaa. Jotain mihin järvellä kalastaneet eivät koskaan ennen törmänneet. Ei kai vain sulfaattipäästöillä olisi asian kanssa tekemistä? 50 km päässä kaivoksesta sijaitsevalla Sälevällä, johon Koirakoski ja Nurmijokireitti laskee, on nähty outoa ruskeaa vaahtoa, joka on ollut kaivoksen lähialueen asukkaille valitettavan tuttua jo vuosien ajan.

Hajuhaittoja on havaittu noin 200 km halkaisijaltaan olevalla alueella. Tuulen ollessa sopiva voi siis haistaa Talvivaaran tuotannon jopa 100 km päässä. Tämä ei tosin ole ihme, koska paikan päällä nämä hajut tappavat, kuten valitettavasti saimme uutisista lukea. Tuotantoalueen lähistöllä hajut ovat voimakkaita ja jatkuvia. Samoin siellä joudutaan kärsimään jatkuvasti pölystä ja juomavedet täytyy hankkia jostain muualta. Vaarassa on suuren alueen alkutuotanto, matkailu ja monen ihmisen asuinmahdollisuudet. Kaivos ei ole onnistunut pitämään haittoja tuotantoalueella vaan levittänyt päästöjä vesistöön ja ilmaan jo 100 km päähän. Ei uskoisi tapahtuvan 2010-luvun Suomessa, ainakaan ilman sanktioita.

Yhtiölle on laitettu postia vuosien aikana saamatta vastausta. Konsultit ovat ottaneet yhteyttä ja varoitelleet riskeistä ja tarjonneet apua saamatta vastausta. Paikalliset ovat ottaneet yhteyttä konkreettisten ongelmien, kuten hajun ja pölyn, ilmaannuttua ja saaneet vastaansa vähättelyä. Ongelmien alkaessa todella paljastua on ne pyritty kieltämään mahdollisimman pitkään ja konkreettisia toimia on vältelty. Yhtiö palkkaa uuden viestintäpäällikön ja avaa blogin, mutta ei tee mitään päästöjen vähentämiseksi. Samaan aikaan haetaan merkittävää laajennusta, joka lisäisi jätevesimäärien, käsiteltävien kemikaalien ja tietenkin päästöjen määrää. Nykyiset monikymmenkertaisesti alkuperäiset lupaehdot ylittävät päästötasot haluttaisiin kirjata uusiksi päästörajoiksi.

Laajennushakemuksissa, uutisoinnissa, yhtiön tiedotteissa tai kuumina käyneissä keskusteluilloissa Talvivaara ei ole esittänyt mitään uutta päästöjen hallintaan. Järeät ja toimivat ratkaisut on sivuutettu. Ei puhettakaan jätevedenpuhdistamosta, ei puhettakaan toimivista patoratkaisuista, ei puhettakaan katetuista käsittelyaltaista. Jätevedenpuhdistamo, padot ja kattaminen maksavat, mutta ne myös estävät tehokkaasti hajujen ja ilmapäästöjen sekä vesistöpäästöjen leviämisen. Talvivaara haluaa tehdä kuitenkin kaiken mahdollisimman halvalla ja nopeasti. Ehkä koska se on epäonnistunut pahasti myös tuotantotavoitteissaan? Samaan aikaan esimerkiksi UPM investoi 30 miljoonaa euroa Pietarsaaren sellutehtaansa jätevedenpuhdistamon parantamiseen ylpeillen asialla.

Suomalaiset viranomaiset ja poliitikot ovat mielellään tuomitsemassa esimerkiksi Venäjän Luga-joen fosforipäästöt, mutta kovin vaisuja he ovat olleet kun ongelma onkin kotimaassa. Viranomaisilla on nyt käsissään ennenkuulumaton kaivosongelmavyyhti. Yhtä aikaa Talvivaaran massiiviset ongelmat, Raahen kultakaivoksen täydellinen tunarointi allaslaskelmien kanssa, Orivedellä kultakaivoksen päästörajoja on ylitetty ja sen läheisessä Ala-Jalkajärvessä ei ole enää kaloja eikä rapuja. Uskaltaako joku alkaa ehdottaa sanktioita kuten uhkasakkoja ja toimintakieltoa lupaehdot rikkovalle toiminnalle kuten Suomessa voisimme odottaa?

Järkyttäviä kuvia Talvivaaran läheisyydestä.

YLE: Nikkelikaivos kuumensi tunteet Sonkajärvellä.

YLE: Kalat näyttäisivät väistelevän Talvivaaran päästöjä.

Sotkamo-lehti: Laakajärven kuhat uivat nyt matalissa vesissä.

YLE: UPM investoi 30 miljoonaa jätevesien puhdistamiseen Pietarsaaressa.

YLE: SLL: Viranomaiset katsovat sormien läpi kultakaivosten ympäristötuhoja.

Advertisement
Kategoria(t): Kaivokset, Talvivaara Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s