Talvivaara säästää ja luparajat ylittyvät

Talvivaaran kaivososakeyhtiö on tehnyt kalliita säästöjä rikkivetypitoisen ilman keräilyyn ja rikkivetypitoisuudet ovat rikkoneet luparajoja selkeästi. Piittaamattomuutta muuta kuin nopeaa tuottoa kohtaan tuntuu paljastuvan kaikilla toiminta-alueilla.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin määräyksellä kaivoksen metallitehdas pysyy toistaiseksi suljettuna. ”Onnettomuustutkijamme kiinnittivät huomiota siihen, että siellä oli pari säiliötä, joissa ei ollut hönkien eli rikkivetypitoisen ilman keräilyä”, kertoi Tukesin laitos- ja kaivosvalvontayksikön johtaja Päivi Rantakoski. Samaan aikaan tuotantoalueella on havaittu selvästi luparajat ylittäviä rikkivetypitoisuuksia ja hajut ovat olleet ongelma yli 100 km päässä.

Luparaja metallien talteenotossa rikkivedyn osalta on 50 mg/m3. Yli 700 mg/m3 pitoisuus aiheuttaa kuoleman, työhygieenisena raja-arvona on pidetty pitoisuutta 20 mg/m3 (15 min) ja välittömän vaarallisuuden IDLH-arvo (Immediately dangerous to life and health, USA) on 140 mg/m3. Nab labs Oy:n mittauksien mukaan viidestä mittauspisteestä vain yhdellä rikkivedypitoisuus pysyi luparajan alla. Muilla mittauspisteillä rajat ylittyivät selkeästi arvojen ollessa 69 mg/m3, 172 mg/m3, 198 mg/m3, 205 mg/m3, ja häiriötilanteessa rautasaostuslinjalla rikkivetypitoisuus on ollut 1731 mg/m3.

Nab Labs Oy:n mittaukset

Säästöt ovat jo aiemmin surullisenkuuluisan vedenpuhdistuksen ohella koskeneet myös rikkivedyn keräimiä ja aiheuttaneet roimia päästörajojen ylityksiä. Työolosuhteet alueella ovat epäilemättä tukalat. Pahimmillaan rikkivetypitoisuus on ollut lähes 2,5 kertaa tappavan rajan ylittävä. Näillä pitoisuuksilla ei ole ihme, että hajut ovat levinneet jopa 100 km päähän kaivokselta. Ei ole myöskään ihme, että entisiltä työntekijöiltä kuulee kertomuksia puistattavasta hajusta, joka ei meinaa lähteä pesemälläkään.

Lisää mittaustuloksia

Samaan aikaan myös vesistöongelmat jatkuvat. Kaivosyhtiö on koko talven ja alkukevään puhunut parempaan suuntaan menemisestä, mutta näytöt ovat valitettavan vähäiset. Luparaja on sulfaatin osalta 170 mg/l, mutta mittauspisteillä puhdistetun veden sulfaattipitoisuudet ovat ylittäneet ne monikymmenkertaisesti. Kuten valitettavasti aina ennenkin. Eräälläkin mittauspisteellä on viikolla 6 sulfaattipitoisuus ollut 12000 mg/l ja viikolla 7 6400 mg/l. Ylityksiä tulee jopa kiintoaineen osalta, jonka pitäisi olla helppo hallita. Mangaanin osalta luparaja on 700 ug/l, mutta viikolla 6 saatiin jopa 30900 ug/l pitoisuuksia ja viikkoa myöhemmin 7260 ug/l. Natriumin osalta luparaja on 130 mg/l, mutta pitoisuudet ovat olleet esim. viikolla 6 1960 mg/l ja viikolla 7 1600 mg/l. Muiltakin osin pitoisuudet ovat olleet korkeita.

Tukesin ilmoituksen tultua metallitehtaan toiminta oli jo keskeytettynä huoltoseisokin vuoksi. Kaivosyhtiö on luottavainen ja uskoo, että annettuaan nopeasti asiasta selvityksen toimintaa voidaan jatkaa ilman seisokin pidennyksiä. Toimintaa halutaan jatkaa normaalisti ennen rikkivedyn keräimien asentamista kaikkiin säiliöihin. Kaivosyhtiö ei ole myöskään esittänyt mitään muita parannuksia toimintaansa rikkivedyn suhteen, kuten ei ole tehnyt myöskään vesistöpäästöjensä osalta vaikka se jo janoaa massiivisen laajennushankkeen pikaista aloittamista. Vesistöissä on havaittu päästöjä 100 km päässä, yhtä kauas ovat leijuneet rikkivedyn mätää kananmunaa muistuttavat hajut ja mahdollisesti yksi työntekijä jo menehtyi rikkivetyyn. Tähän asti Talvivaaran kaivososakeyhtiö on saanut toimia luparajoista riippumatta vaarantaen ympäristönsä sekä lähiasukkaiden ja työntekijöidensä terveyden. Kauanko menon sallitaan jatkuvan?

YLE: TUKES: Talvivaaran metallitehdas pysyy suljettuna toistaiseksi

Talvivaara-aktivistien ensimmäinen tapahtuma on 15.4.2012 klo 15.00 Sonkajärven Jyrkällä Jyrkän loman tiloissa osoitteessa Jyrkäntie 1851, 74300 Sonkajärvi.

YLE: Talvivaara-aktivistit kokoavat ryhmävalitusta

Advertisement
Kategoria(t): Kaivokset, Talvivaara Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s