Talvivaaran vesistöpäästöjen haitoista

Talvivaaran päästöt ovat rikkoneet luparajoja monikymmenkertaisesti koko toiminnan ajan. Nyt tutkija kertoo miten hurjan kuuloiset päästölukemat saavat aikaan haittoja eliöissä ihmistä myöten. Myös viranomaisella on mielipiteensä sanottavana Talvivaaran toiminnasta.

Suomen Luonto on tuonut erittäin ansiokkaasti esille Talvivaaran todellisia vaikutuksia mm. vesistöpäästöjen laajuudesta molemmin puolin vedenjakajaa. Nyt Itä-Suomen yliopistossa työskentelevä ympäristömikrobiologi Helvi Heinonen-Tanski kertoi heille mitä Talvivaaran päästöt todella aiheuttavat.

”Äskettäin on huomattu, että jo 250 milligramman sulfaattipitoisuus litrassa vettä aiheuttaa ihmiselläkin soluviljelykokeissa kromosomimuutoksia”

”Talvivaaran vaatimus 7000 milligrammasta litrassa sulfaattia on absurdi. Sellainen määrä tappaisi makean veden kaloja ja estäisi niiden mädistä kalanpoikasten kuoriutumisen. Se jopa uhkaisi talousveden laatua.”

Lue koko haastattelu Suomen Luonnon blogista: Tutkija: Talvivaaran sulfaattipäästöpitoisuudet teoriassa riittäviä aiheuttamaan ihmisen soluissa kromosomimuutoksia

Kaivokselta tulee joka minuutti 2400 litraa jätevettä luontoon, jonka sulfaattipitoisuus on 5000-7000 mg/l. 10 km päässä sijaitsevalla suurella Laakajärvellä on mitattu jo 500 mg/l sulfaattipitoisuuksia ja lisää sulfaattia olisi tulossa 17 kiloa minuutissa. Järven rannalla on lukuisia kiinteistöjä ja myös ammattikalastusta.

Lisää päästöistä: Talvivaara se vaan saastuttaa – kalatkin ahtaalla ja Talvivaarallinen laajennus

Nyt viranomaiset yrittävät puuttua lupaehtoja rikkovaan toimintaan ensimmäistä kertaa. Ylä-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän ympäristölautakunta toimii Iisalmen, Sonkajärven, Kiuruveden ja Vieremän yhteisenä ympäristöviranomaisena, ja Ylä-Savon kuntayhtymän ympäristöjohtajana toimiva Martti Veteli on laatinut lautakunnalle esityksen hallintopakon käytöstä Talvivaaran kaivosyhtiötä vastaan. Mikäli lautakunta hyväksyy päätöksen se vaatii kaivosyhtiön toiminnan väliaikaista sulkemista ja uhkasakkoa kunnes vesistöjä pilaava toiminta on saatu kuriin.

”Lupa on myönnetty pohjatiedoilla, jotka ovat virheelliset jätevesien sulfaattipitoisuuksien osalta”, Veteli sanoo haastattelussa Suomen Luonnolle. ”Lautakuntamme on kovasti kummeksunut sitä, että emme päässeet lainkaan lausumaan näkemystämme Talvivaaran alkuperäiseen ympäristölupaan, vaikka vaikutukset nyt tulevat meidänkin alueellemme”, hän jatkaa.

Esityksessä vaaditaan Talvivaaraa valvovaa Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusta sekä lupaviranomaisena toimivaa Pohjois-Suomen aluehallintovirastoa omalta osaltaan selvittävämään, missä asioissa ne voivat käyttää hallintopakkomenettelyä, jotta Talvivaara Sotkamo Oy:n vesistöjä pilaava toiminta saadaan loppumaan.

Lue lisää Suomen Luonnon blogista: Viranomainen esittämään Talvivaaran väliaikaista sulkemista?

On ymmärrettävää, että paikallinen viranomainen reagoi voimakkaasti paikallisten elinkeinojen, ja myös asumisen, ollessa uhattuina. Talvivaaran päästöillä on jo vaikutusta talousvesiin kaukana tuotantoalueelta. Haittavaikutukset ja niiden käsittämä alue vain kasvaa, ja nyt olisi syytä pikaisiin toimiin suurempien vahinkojen ehkäisemiseksi.

Haittojen ehkäisy ei olisi edes kovin vaikeaa. Jo pitkään on esitetty puhdistamon rakentamista, mutta kaivosyhtiö on pitänyt sitä ylimoitettuna ja päättänyt säästää. Teknologian tutkimuskeskus VTT:n selvityksen mukaan toimivat puhdistusmenetelmät maksavat noin 5-25 miljoonaa toteutustavasta riippuen. Pieni kertainvestointi yhtiölle, jonka entinen toimitusjohtaja Pekka Perä on nostanut noin 3,5 miljoonan vuosipalkkiota toimestaan. Rakentamatta jättäminen on tullut kalliiksi yhtiölle julkisuuskuvan tahraantumisen takia, mutta ennen kaikkea maksumieheksi ovat joutuneet lähiseudun asukkaat ja ympäristö.

Suomen Luonto blogit: Talvivaaran päästöongelmat ratkaistavissa  muutamilla miljoonilla

Advertisement
Kategoria(t): Kaivokset, Talvivaara Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s