Talvivaara EU-komission syyniin

Europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen ja Satu Hassi ovat tehneet kirjallisen kyselyn EU-komissiolle Talvivaaran aiheuttamista ympäristöongelmista. He epäilevät, että ympäristöviranomaiset eivät ole noudattaneet ympäristölainsäädäntöä.

Sirpa Pietikäinen ja Satu Hassi arvostelevat voimakkaasti Talvivaaran kaivosyhtiötä sekä viranomaisia. ”Suomen ympäristöviranomaiset eivät ole tehokkaasti puuttuneet ympäristöluvan ehtojen rikkomiseen. Viranomaiset eivät ole käyttäneet lain mahdollistamia hallintopakkokeinoja eivätkä edellyttäneet tehokkaasti luvan noudattamista”, Pietikäinen sanoo. ”Talvivaaran ympäristörikkomukset ovat pöyristyttäviä. Lupahakemuksessaan Talvivaara arvioi sulfaattipäästöikseen alle 200 mg/litra. Todellisuudessa päästöt ovat olleet tuohon nähden jopa monikymmenkertaisia”, Hassi jatkaa. Tällä hetkellä sulfaattipäästöjen taso on ollut luokkaa 5000-7000 mg/l.

Pietikäisen ja Hassin mukaan viranomaisten antamat lukuisat huomatukset eivät ole olleet riittävä keino puuttua ympäristöongelmiin ja niistä eroon pääsemiseen. ”On selvää, että Talvivaaran ympäristöluvan ehtojen rikkomiseen ei ole puututtu kaikilla lain mahdollistamilla keinoilla. Olemmekin siis pyytäneet komissiota selvittämään, onko Suomen valtio rikkonut velvoitteitaan panna täytäntöön EU:n antama ympäristölainsäädäntö”, Pietikäinen ja Hassi toteavat.

Samaan aikaan mielenosoitukseen Talvivaaran yhtiökokouksen edustalle Sotkamoon on saapunut torstaina 26.4 parisataa ihmistä vastustamaan ympäristön pilaamista. ”Tilanne on huolestuttava. Talvivaaran on saatava ympäristöasiansa kuntoon”, kertoi Vuokatin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Suutarinen Helsingin Sanomille.

YLE uutiset: Talvivaaran ympäristöongelmat EU:n tutkittavaksi

HS: Talvivaara uhkaa pilata Vuokatin matkailumaineen

Advertisement
Kategoria(t): Kaivokset, Talvivaara Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s