Kuka saa Talvivaaran saasteet?

Talvivaaran sulfaattipäästöt ovat edelleen huimalla tasolla lupauksiin verrattuna ja Kainuu ja Savo käyvät kiistaa kuka ne saa. Päästöjen sijaan kaivosyhtiötä kiinnostaa vain valtava laajennus.

Alun perin Talvivaara lupasi sulfaattipäästöjen olevan tasolla 170 mg/l, ja yhtiö lupaili samaan aikaan suljettua vedenkiertoa eli päästöjä ei pitäisi tulla käytännössä ollenkaan. Tämä kuulosti monista hyvältä ja kaivos otettiin innolla vastaan. Totuus kuitenkin iski kovaa vasten kasvoja. Pahimmillaan päästöt kävivät lähes lukemassa 10000 mg/l. Tästä on tultu paljon alas, mutta edelleen päästöt ovat 4000-5000 mg/l eli noin 30 kertaa suuremmat kuin luvatut päästöt. Suljetun vedenkierron sijaan jätevettä tulee 1,3 miljoonaa kuutiota vuodessa eli 42 litraa sekunnissa. Tämä on melko kaukana suljetusta kierrosta.

Talvivaara investoi neljä miljoonaa puhdistamoon ja lupailee päästöjen tippuvan tasolle noin 1000 mg/l. Tämä on kuitenkin lähes kuusi kertaa enemmän kuin alkuperäisissä ehdoissa. Suljetusta vedenkierrosta ei ole enää juuri puhetta ollut. Samaan aikaan Talvivaara tavoittelee miljardin euron investointia jättimäiseen laajennukseen, joka vähintään tuplaisi tuotannon. Ensin olisi syytä vaatia yhtiötä laittamaan nykyisen toiminnan päästöt kuriin. On kuitenkin huolestuttavaa, että kaivoksen ympäristöpäällikön mukaan edes puhdistamon rakentamisen jälkeen päästöjä ei saataisi luvatulle tasolle.

EDIT: Puhdistamoa olisikin tarkoitus käyttää prosessivesien puhdistukseen jätevesien sijaan ainakin ensimmäiset kaksi vuotta, ja tästä syystä jätevesipäästöt jatkuisivat ennallaan.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen mittauksissa Sonkajärvellä noin 10 km päässä kaivokselta sijaitsevan Laakajärven sulfaattipitoisuudet ovat olleet edelleen 35-55 mg/l eli 15-30 kertaa yli luonnollisen tason, ja valitettavasti tasolla joka on jo haitallinen vesieliöille. Kyseessä ei ole mikään pikkulampi vaan Suomen 105. suurin järvi. Talvivaaran vesistömallinnuksien mukaan pitoisuudet olisivat jo luonnollisella tasolla, mutta jälleen kerran yhtiö oli pahasti väärässä. Laakajärvi on Vuoksen vesistön ensimmäinen suuri järvi ja tässä vesistössä on havaittu muutoksia jopa yli 100 km päässä. Vielä 50 km päässä Sälevällä mitatut pitoisuudet ovat 10 kertaa luonnollista tasoa suurempia.

Talvivaara on laskenut lähes kaikki päästönsä nimenomaan Savon puolelle Vuoksen vesistöön ja tästä on aiheutunut suuttumusta. Savo saa saasteet, mutta työpaikkoja Talvivaarasta on saanut vain kourallinen savolaisia. Esimerkiksi Sonkajärvi joka on joutunut pahiten saasteista kärsimään hyötyy Talvivaarasta Iisalmen Sanomien mukaan neljän työläisen verran. Kunnassa on syystäkin kiukkua Talvivaaraa ja sen tyhjiä ympäristö- ja työllisyyslupauksia kohtaan.

Ylä-Savon Sote on vaatinut päästöjen lopettamista Vuoksen vesistöön ja alkuperäisten lupaehtojen noudattamista. Nykyisellään Sote ei suosittele vesien käyttämistä juoma- tai löylyvetenä. Talvivaara on toistaiseksi välttänyt päästöjä Oulujoen vesistöön peläten Kainuun suunnalta tulevaa suurta vastustusta. Savon saastuttaminen ei kuitenkaan voi jatkua pitkään. Ylä-Savon kunnat vastustavat yksimielisesti nykyisiä päästöjä ja suunniteltua laajennusta. Pohjois-Savon ELY-keskus on ollut kiitettävän aktiivinen suorittaessaan mittauksia, ja ikävä totuus päästöistä on kaikkien tiedossa.

Tulee olemaan mielenkiintoista seurata kuinka kädenvääntö Kainuun ja Pohjois-Savon ELY-keskuksien välillä etenee ja kuinka paljon kuunnellaan kuntien viranomaisia. Kansalaisten suuttumuksella on vaikea löytää rajoja. Vaatimukset ovat olleet jo pitkään samat hyvin selkeät: Talvivaaran on noudatettava alkuperäisiä luparajoja kaikissa päästöissään ja luvattu suljettu vedenkierto on toteutettava viipymättä. Uutena vaatimuksena on noussut esiin päästöjen ohjaaminen vain yhteen vesistöön eli Oulujoen vesistöön. Kainuu saisi pitää työpaikkojen lisäksi myös päästöt. Savolaisten mitta on täyttynyt. Jäämmekin seuraamaan kuka saa jatkossa Talvivaaran saasteet?

EDIT: Valitettavasti vastausta kysymykseen ei tarvinnut odottaa kauan kipsisakka-altaan murtuessa ja jätevesien valuessa sekä Kainuun että Savon puolelle, mutta aiheuttaen suurimmat tuhot Savon puolelle.

Advertisement
Kategoria(t): Kaivokset, Talvivaara Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s