Talvivaaran jäteliuokset maapohjalla

Talvivaaran surullisen kuuluisan kipsisakka-altaan kolmannesta vuodosta tuli uutisten uusi ykkösaihe, ja se on aiheuttanut tuhoa niin yhtiön pörssikurssille kuin alueen luonnolle ja kahdelle merkittävälle vesistölle. Karanneen jäteliuoksen varastointi on edelleen ongelma.

Pitkään jatkuneista varoitteluista huolimatta Talvivaaran kaivosyhtiö jatkoi vähättelevää asennettaan ympäristöongelmiin kunnes 60 hehtaarin kokoisen kipsisakka-altaan ilmeisesti pitkään pohjarakenteita kuluttanut ja mm. uraania, kadmiumia, nikkeliä, sinkkiä ja sulfaattia sisältänyt vuoto ylitti kaivosalueen rajan lisäksi myös uutiskynnyksen ja on ollut median ykkösaihe jo viikon ajan. Altaiden rakenteissa säästettiin Pekka Perän vuoden ansioista noin kolmasosa ja lopputuloksena on ympäristökatastrofi jollaiselle on mahdotonta asettaa hintalappua, kuten PTT:n kaivostutkimuskin joutui toteamaan.

Kipsisakka-altaan pohjarakenne oli tehty huonosti, ulkoisesti rimaa hipoen ja käytännössä rima alittaen, ja tavalla, joka ei nykyään edes olisi mahdollinen vastaavassa käytössä. Kipsisakka-altaan toisen vuodon jälkeen vuonna 2010 yhtiö kertoi Kainuun ELY-keskukselle lopettavansa veden varastoinnin kipsisakka-altaaseen pitääkseen altaan kuormituksen lupien mukaisena, jotta vuodot eivät toistuisi. Mitä vähemmän kipsisakka-altaassa on vettä sen heikommin juoksevaa liuos on, ja parhaillaan se olisikin hyvin heikosti juoksevaa kiisselimäistä sakkaa. Parannuksia ei vaivauduttu tekemään vaan altaan reunoja korotettiin, jotta altaaseen voitiin varastoida entistä enemmän vettä luvan ja lupausten vastaisesti. Ehkä siksi, että kipsisakka-altaissa olevan uraanin määrä ylsi sille tasolle, että sen varastoimiseen vaadittaisiin ydinenergialain mukaan erillinen lupa valtioneuvostosta. Talvivaara päätti oikaista ja lantrata sakkaansa. Lopulta pohja alkoi pettää pahemman kerran eikä vuotoja saatu enää kuriin edes viikon kestäneistä, armeijaakin apuun vaatineista, yrityksistä huolimatta.

Hannu Hyvösen kuvaamasta videosta paljastuu karu totuus varoaltaista.

Vuotanut allaslohko alkaa olla tyhjä ja sen sisältämä jäteliuos on yritetty pitää pääosin kaivosalueella. Ensimmäisten arvioiden mukaan reilu 20 000 kuutiota olisi päässyt Oulujoen vesistön suuntaan ja Vuoksen vesistön suuntaan juoksutettiin vähintään kymmeniä tuhansia kuutioita vanhaa jätevettä, jotta saatiin lisätilaa kipsisakka-altaasta karanneelle vieläkin paljon vaarallisemmalla jäteliuokselle. Jäteliuosta pyritään pitämään kaivosalueella patopengerrysten avulla, joilla on tehty uusia suuria varoaltaita. Oikeista altaista nämä eroavat kuitenkin pohjarakenteiden puuttumisen vuoksi.

Parhaimmillaan moreenimaata on tiivistetty pohjaksi ja se voi kestää aikansa kohtuullisen hyvin ennen liuoksen läpäisyä kohti lähellä pintaa olevaa kalliota ja pohjavesiä. Valitettavasti suuri osa vaikuttaisi olevan vain tavallista kangasmetsää ja pahimmillaan suomaista. Maallikonkin on helppo kuvitella kuinka jäteliuos imeytyy tälläiseen maaperään ja kulkeutuu suhteellisen nopeasti pois kaivosalueelta. Kaivosalueen pohjavedet virtaavat kohti Oulujoen vesistöä ja sillä suunnalla on odotettavissa vähintään veden laadun heikkenemistä.

Koko kaivosalue on saastunut ja kahta merkittävää vesistöä on saastutettu. Lopulliset tuhot selvinnevät vasta vuosien päästä. Työt vuotojen hallitsemiseksi jatkuvat parhaillaan, työ jonka olisi voinut estää tekemällä asiat jo kerralla kunnolla. Tämä katastrofi herättää keskustelua ja tulee varmasti johtamaan hallinnollisiin ja lainsäädännöllisiin uudistuksiin, mutta se ei lohduta niitä kainuulaisia ja savolaisia joiden vesi ja luonto on pilattu, pilaantumisen vielä pahentuessa koko ajan. Erityisesti Vuoksen vesistö tulee kärsimään merkittävää vahinkoa hurjista päästömääristä, kuten vähintään 900 kilosta kerralla vesistöön tullutta nikkeliä. Vesistön yläpäässä vettä ei enää voi juoda tai kaloja syödä.

Lähde videolle: http://www.stoptalvivaara.org/fi/index.html

Valtioneuvoston Talvivaara-sivut: http://valtioneuvosto.fi/sivusto/Talvivaara/fi.jsp

Advertisement
Kategoria(t): Kaivokset, Talvivaara Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s